5 smarta tips för dig som söker jobb

Publicerat Dec 17, 2019 10:48:00 AM

Söker du ditt första jobb eller är du sugen på förändring? Oavsett var du befinner dig i karriären finns det några smarta tips att tänka på när det är dags att söka nytt.

1. Visa vilja och engagemang

Söker du ditt första jobb? Om du inte har så mycket jobberfarenhet att visa upp, fundera över om du har gjort andra saker som visar att du skulle göra ett bra jobb om du fick chansen. Du kanske har varit barnvakt åt en granne? Kanske du har varit med och engagerat dig i någon förening eller pluggat utomlands? Ditt personliga brev blir viktigare när du inte har så mycket att skriva i ditt cv. Våga visa på vilja och engagemang.

https://youtu.be/J3j_138XQs8

2. Lista plus och minus

Ska jag stanna eller ska jag gå vidare? Det kan kännas som ett svårt val, man vet vad man har men inte vad man får. Skriv en lista med plus och minus och jämför. Prata med några som känner dig väl och låt dem säga hur de uppfattar dina tankar kring ditt nuvarande jobb. Innan du byter, försök att ha något nytt jobb klart, eller i alla fall något på gång. Det kan ta längre tid än du hoppas innan du får nytt jobb efter du har sagt upp dig.

Vill du söka jobb redan idag kan du skapa konto här.

3. Se över ditt cv

Ditt cv behöver uppdateras med jämna mellanrum. Kanske har du fått nya erfarenheter eller så vill du uttrycka dig på annat sätt än du gjort tidigare i ditt cv. Här kommer några smarta tips för hur du skriver ditt cv på bästa sätt.

https://youtu.be/a6wdxYugTY4

4. Se över ditt nätverk

Om ingen vet att du söker jobb är chansen såklart mindre att du får några förslag. Fundera över vilka du känner som skulle kunna hjälpa dig att få jobb, eller som kan ha kontakter. Skriv en lista och gör en anteckning om du skickar något till dem, så vet du senare vad du har sagt till vem. Tänk igenom vart du har skickat ditt cv tidigare och vilka jobbsökarsajter du är registrerad på, det är kanske dags att uppdatera ditt cv där. Och glöm inte att vara generös med tips. Om du ser ett jobb som du tror skulle passa någon, tipsa den personen. Chansen är större att den personen tänker på dig nästa gång du behöver det.

Vill du söka jobb redan idag kan du skapa konto här.

5. Se över dina sociala kanaler

Har du provat att googla dig själv? Hur ser det resultatet ut, skulle du själv kunna tänka dig att anställa dig själv? Om inte, kolla om du kan radera något du inte längre gillar. Tänk på att om du googlat dig själv tidigare så får du ett annat resultat än om någon annan gör det, Google anpassar sina träffar efter tidigare sökningar. I webbläsaren Chrome kan du googla i läget Inkognito, då får du samma resultat som andra som inte googlat dig tidigare. Har du konto på Linkedin? Om inte så är det dags att skaffa ett.

Ladda ned din förberedelseguide här

Oavsett hur mycket erfarenhet du har eller var i karriären du befinner dig jobbar Manpower för en öppnare arbetsmarknad för alla, oavsett kön, ålder eller ursprung. Läs mer här.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram så lovar vi att bjuda på bra jobbtips.

Tags: Manpower, nytt jobb, rekryteringsföretag, söka jobb, bemanning, bemanningsföretag, Curriculum vitae, cv, extrajobb, jobb, ManpowerGroup, rekrytering, studentjobb, Tips

×