5 tips för att få det första jobbet

Publicerat Oct 6, 2020 12:23:31 PM

Att ta sig in på arbetsmarknaden är lättare sagt än gjort, särskilt om du är ung, har ett begränsat nätverk eller kort CV. Men misströsta ej – vi har några tips, eller låt oss kalla det genvägar, till att landa första jobbet!

1. Förarbete är A och O

När du konkurrerar på en arbetsmarknad där många har mer erfarenhet än dig har du inte råd med onödiga missar. Var noggrann och gör din hemläxa – läs på om företaget i fråga och branschen de verkar inom, särskilt om du blir kallad till intervju. Se även till att alltid anpassa ditt CV och personliga brev för att visa att du har det som efterfrågas i annonsen.

2. Hitta dina egna styrkor

Även om du inte har världens längsta CV finns det alltid något just du kan bidra med. Identifiera dina styrkor och lägg krut på att lyfta just dem, både i ansökan eller i intervju. Våga tro på att du har kunskap, erfarenhet och egenskaper som behövs i arbetslivet!

3. Håll ångan uppe

Söker du fler jobb är sannolikheten större att du får ett. Eller? Det stämmer till viss del. Jobb du inte söker kommer du med största sannolikhet inte att få, det är ett som är säkert. Se därför till att vara aktiv i ditt jobbsökande. Då kommer du lära dig saker längs vägen och finslipa dina färdigheter.

4. Stirra dig inte blind

Ett vanligt misstag är att hitta en annons för drömjobbet, skicka in sin ansökan och sedan luta sig tillbaka och hoppas på det bästa. Förlita dig inte på bara en typ av tjänst eller en typ av bransch, utan satsa på att sprida ut oddsen. Kanske skulle dina styrkor komma väl till pass i en bransch du inte alls trott att du skulle passa för?

5. Glöm inte bort bemanningsföretagen

Via bemanningsföretag kan du bli rekryterad direkt till företag eller bli uthyrd och därmed få möjlighet att prova på olika utmaningar, men med samma trygghet som på ett fast jobb. Hos oss på Manpower kan du även få stöd under tiden du söker jobb, så missa inte att kolla in möjligheterna med bemanningsföretag. I Manpowers jobbdatabas finns just nu över 25.000 lediga jobb!

Lycka till!

Tags: söka jobb, Frågor & Svar, jobb, karriär, lediga jobb

×