86 är en lagom pensionsålder i Kvibille

Publicerat Mar 29, 2019 1:58:36 PM

kvibillekurt

Hej Kurt, stämmer det att du är på väg att gå i pension, vid 86 års ålder?

– Haha, ja det stämmer, nu får det vara nog. Jag är visserligen bara 86 år, men jag har jobbat sedan jag var 15, så det får räcka nu. Jag har försökt säga upp mig ett par gånger, men jag har hela tiden kommit tillbaka för att det fattas folk.

Du jobbar alltså som ostvändare, hur gick det egentligen till när du fick det här uppdraget?

­– Manpower fick i uppdrag från Arla att rekrytera några personer som kunde komma kvällstid var tredje vecka och vända ostmassa som hade gjorts under dagen. Jag fick frågan eftersom jag har drivit åkeri i trakten och känner många människor. Men jag tänkte att det där skulle jag väl kunna göra själv, så jag ringde Göran och frågade ”om han skulle hänga med och vända lite ost?”. Göran är inte med längre, men jag har fortsatt i tio år med det här kvällsjobbet på uppdrag av Manpower.

kurt2

Varför gör du det? Hade det inte varit skönare att ta det lugnt hemma?

– Jo det kanske det hade varit, men jag jobbade 10 år till efter pensionen från åkeriet jag drev, så jag var van att jobba fast jag blivit lite äldre. Det har känts bra att göra en liten tjänst för mejeriet som gör så mycket för trakten här i Kvibille. Tiden blir ju himla lång om man bara sitter hemma. Dessutom kände jag mig frisk och hade inga krämpor. Min fru tycker nog att det är ganska skönt att jag kommer ur huset ibland, skrattar Kurt. (Kurts fru Evy hörs ropa i bakgrunden att hon håller med.)

Så vad ska du göra nu när du blir pensionär på riktigt vid 86?

– Jag jagar en hel del. Snart ska jag ut och utfordra vildsvin och rådjur. Så jag har att göra. Helt stilla i soffan kommer jag inte sitta, det lovar jag.

 

Det är inte första gången som Kurts insatser på mejeriet i Kvibille uppmärksammas. Här är en film från Arla med Kurt i en av rollerna:

 
ceciliaCecilia Lindgren är Manpowers affärsområdeschef för Halland och delar av Skåne och Kurts kontaktperson.

Det här uppdraget för Arla som ostvändare, är det ett vanligt uppdrag för Manpower?

– Nej, det kan man verkligen inte säga att det är. Det är inte Manpowers största uppdrag, men det är ett av de finaste. Alla vinner ju på det här upplägget. Arla får det stöd de behöver, Kurt har haft en lagom sysselsättning under ett antal år och så får vi in några yngre personer på arbetsmarknaden.

Hur ska ni ersätta Kurt nu när han slutar?

– Ja det blir nog inte helt enkelt. Ostarna måste vändas på kvällen, så vi behöver människor som vi och Arla kan lita på att de kommer till jobbet varje kväll under sin vecka. Dessutom måste man ha förarbevis för truck, så vem som helst kan inte hoppa in och göra jobbet. Men vi löser det, det har vi ju gjort förut.

Vad är det för arbetsform som Kurt har?

– Det finns en arbetsform som heter Annan huvudsaklig sysselsättning. I Kurts fall är det, som 86-åring inte helt överraskande, pensionär. Som bemanningsföretag kan vi enligt avtal med fackförbunden inte korttidsanställda hursomhelst utan att personen är student eller har en annan huvudsaklig sysselsättning. Så om man uppfyller det och söker extrajobb finns det massor av spännande lösningar för att jobba precis så som mycket man behöver på Manpower. Se gärna våra lediga jobb här.

Tags: extrajobb, Inspiration, Pension

×