Det kan komma ett jobb när du minst anar det

Publicerat Dec 6, 2017 5:52:54 PM

I en post på Linkedin skrev Emelie om en frustration hon kände i sitt jobbsökande. Hon skickade ut ansökan efter ansökan men fick sällan ens svar och det var svårt att få chansen att visa vad man går för. Det som är så spännande med sociala medier är att poster ibland kan få eget liv och en större spridning än vad man trott från början. Så blev det med Emelies post, vilket skulle bli starten på hennes nya jobb. 

Hej Emelie, det finns en historia om hur du fick jobbet, du skrev ett meddelande på LinkedIn, vad var det du skrev?
– Ja det stämmer, jag postade ganska spontant på min Linkedin, så här skrev jag:
Nytt jobb – Emelie Berger
Inlägget har närmre 35 000 visningar och 300 gilla-markeringar, trodde verkligen inte det skulle sprida sig så mycket! Men verkligen kul att det gjorde det.

Vad hände efter att du skrev ditt meddelande på Linkedin?
– Efter mitt meddelande fick jag mycket respons, bara positiv respons! Många blev nog inspirerande utav det jag skrev och släppte nog själva på lite trösklar. Jag fick snabbt erbjudanden om några arbeten, men sen kontaktade Manpower mig.

Maria Fant – Manpower

Jag tror de hade fått en känsla för min personlighet och de trodde att jag skulle passa för ett arbete jag egentligen inte alls hade någon liknande arbetslivserfarenhet från. Det visade sig vara en perfekt match. Superkul! Sedan oktober jobbar jag på DNV GL som administratör. Hjälper till med administrativa uppgifter inom organisationen.

Ja det var verkligen kul att vår kollega Maria kunde fånga upp dig i kommentarsfältet på din Linkedinpost. Men delar av det du skrev handlade om att det var svårt att få chansen, är det så tycker du?
– Absolut, jag tycker att ungdomar idag har svårt att ens få komma till en arbetsintervju. Ett företag söker självklart en viss personlighet hos en arbetssökande men i första hand så söker de alltid kompetensen. Kompetensen är det som avgör ifall det är värt att fortsätta läsa ett CV.

Men såklart, har du bevis på t ex utbildning eller arbetslivserfarenhet, då behöver du ju inte kämpa lika hårt med personligheten i ditt CV, för då kan rekryteraren lära känna personligheten under intervjun. Har man inte exakt rätt erfarenhet försvinner mycket av möjligheten att ens komma på en intervju.

Men ja, det är otroligt svårt att få chansen och jag skulle kunna prata om arbetslöshet kring unga hur mycket som helst, men då skulle jag skriva i dagar... De flesta jobben idag tillsätts internt eller inom ens bekantskapskrets och det leder till att andra inte får chansen, framförallt unga.

När det är lite tufft att få chansen, vilka tips har du till andra som söker jobb?
– Jag tycker att man ska sticka ut, inte det här vanliga: foto, cv och ett personligt brev. Utan åk istället till företaget, knacka på eller ring upp företaget, be att få prata med en bemanningsansvarig eller rekryterare för tjänsten du precis läst om och berätta om dig själv. Då får företaget direkt en personlighet och du har ett mycket bättre utgångsläge vid urvalet utav alla ansökningar, de har ju träffat dig och inte alla andra som har sökt samma tjänst. Och använd sociala medier, jag skrev på Linkedin och trodde inte jag skulle få så många reaktioner.

Ge inte upp, och ta ingenting personligt om du har svårt att komma på intervju. Det kommer komma ett jobb, när du som minst anar det. Men sitt inte hemma och tro att någon kommer ringa dig för att erbjuda dig ett jobb, visa upp dig istället, va stolt och tro på dig själv.

På Manpower ger vi nytt jobb till cirka 1 000 personer varje månad. Blir det du som får chansen nästa gång? Vi hoppas det, börja gärna med att skapa ett konto hos oss

Emelie Berger – Manpower

 

 

 

Tags: Manpower, nytt jobb, rekryteringsföretag, söka jobb, bemanning, bemanningsföretag, Emelie Berger, Inspiration, jobb, Jobbintervju, rekrytering

×