Efter arbetslösheten – så fick han drömjobbet

Publicerat Apr 28, 2017 2:50:50 PM

Rioo Ibrahim sökte jobb i tre år utan resultat. Via Manpowers samarbete med Uppsök Malmö fick han till slut drömjobbet och chansen att visa vad han går för. Sedan dess har karriären klättrat stadigt uppåt. Nyckeln – en stark vilja och kunskap i arabiska.

Vill du söka jobb redan idag kan du skapa konto här.

Vid några tillfällen kom han på intervju, men jobbet gick hela tiden till någon annan.

– I början gick jag runt till företag och lämnade mitt cv och försökte komma i kontakt med arbetsgivare, men sökte också jobb på många andra sätt. När man blivit nekad så många gånger och inte kommer in på arbetsmarknaden är det väldigt lätt att tappa hoppet, berättar Rioo, eller Abd Al Rahman Ibrahim som är hans fullständiga namn.

Efter tre års jobbsökande utan framgång kom vägen in till arbete till slut via Manpowers framgångsrika samarbete med Uppsök Malmö, som hjälper unga talanger som ofta saknar nätverk att få jobb.

– Att Rioo gick arbetslös så länge utan att få chansen var verkligen ett slöseri med talang. När kompetens inte går först utan andra saker vägs in i bedömningen missar arbetsgivare många bra kandidater. Det är därför som vi på Manpower alltid tittar på kompetens och inget annat, säger Anna Kolvik som är konsultchef på Manpower.

Läs mer om Manpowers arbete för en öppnare arbetsmarknad här.

Rioo började på det Malmöbaserade företaget Orbital Systems, ett internationellt hyllat företag som tagit fram ett duschsystem som reducerar vattenförbrukningen med upp till 90 procent. Företaget verkar på en internationell marknad där det är särskilt viktigt att ha rätt personer anställda. Rioos första jobb var som montör och efter att ha gjort bra ifrån sig klättrade han snabbt till att idag ha titeln ”Service and repair head of middle East”, vilket innebär att han leder team när system ska installeras, ofta i Mellanöstern.

– Jag fick drömjobbet mycket på grund av att jag kan prata arabiska. För många som har utländsk bakgrund är språket verkligen en tillgång som man ska värdera högt och vara stolt över.

Rioos bästa tips till den som söker jobb är att aldrig ge upp och inte tappa hoppet.

– Öva på språket, ta alla kurser du kan, plugga vidare om du har möjlighet och ta det jobb du kan få och så kan du klättra vidare därifrån. Chansen kommer till slut, jag lovar. Min bakgrund var inte alls rätt för det jobb jag sökte, men jag ville mycket och jag fick chansen ändå. Jag har Uppsök Malmö och Manpower att tacka för väldigt mycket.

Manpower jobbar aktivt för en öppnare arbetsmarknad för alla, oavsett kön, ålder eller ursprung. Vill du söka jobb redan idag kan du skapa konto här.

Följ oss gärna på Facebook och Instagram så lovar vi att bjuda på bra jobbtips.

Fakta om bemanningsbranschen

- Andelen personer med utländsk bakgrund som jobbar i bemanningsföretag är dubbelt så stor som på arbetsmarknaden i stort.

- Knappt hälften av de bemanningsanställda är kvinnor.

- 40% av bemanningsanställda är under 30 år, nästan tre gånger så många som på arbetsmarknaden i stort.

- 3 av 10 bemanningsanställda var arbetslösa innan de kom till branschen.

Tags: Manpower, rekryteringsföretag, bemanning, bemanningsföretag, Drömjkobb, Drömjobbet, Inspiration, Mångfald, Mångfaldsarbete, ManpowerGroup, rekrytering

×