En resa med Manpower

Publicerat Nov 20, 2018 10:45:44 AM

Manpowers resa började redan för 65 år sedan. Det var nämligen då, 1953, som entreprenören Ulla Murman startade Stockholms stenografservice som kom att bli Manpower. De anställda utförde skrivtjänster såsom att skriva rent protokoll åt kunder. En kund till skrivbyrån, en ovanligt slarvig professor, skrev otydliga protokoll vilket gjorde att Ulla tyckte det mest effektiva var att en sekreterare skulle sitta på professorns kontor och utföra uppdraget där, istället för på skrivbyråns kontor. Och där föddes personaluthyrningsbranschen i Sverige.

Vill du veta mer om hur Ulla Murman som ensamstående mamma startade ett företag vars verksamhet kom att betraktas som olaglig och hennes långa kamp mot regelverken se gärna den här filmen från Utbildningsradion.

Under Manpowers resa har otroligt många människor jobbat hos oss. En mycket uppskattad medarbetare som har varit med oss i nästan 40 år är Mona Jansson.

Mona Manpower
Mona Jansson

Trots framgången med Stockholms stenografservice fanns det också en hel del kontroverser kring företaget. Mona minns hur det även under 70- och 80-talet fortfarande fanns ett stigma kring att söka sig till bemanningsbranschen.

- När jag började jobba så var Ulla i rätten om bland annat grå arbetskraft, och det var många stämningar och mycket skriverier kring det. När jag då berättade vart jag jobbade blev många chockade, eftersom de trodde att det var ett olagligt företag. Folk som jobbade för oss som uthyrda blev också betraktade som udda. Det ansågs så märkligt att man kunde välja att inte ha en fast anställning på bara en arbetsplats.

Så det måste ha krävts en hel del mod hos alla er?

- Ja det skulle jag verkligen säga att det gjorde. Men Ulla var ett stort stöd. Hon är en väldigt stark och bestämd dam, och när det gällde företaget visste hon verkligen hur hon ville ha det.

Hur skulle du säga att det är idag att jobba för Manpower?

- Idag är det inte alls samma sak, att man ses som udda, tvärtom. Och det har alltid funnits och finns fortfarande så mycket möjligheter här. Du får så mycket erfarenhet och kontaktnät hos oss.  Alla konsulter har en trygg anställning med kollektivavtal.

Har du något särskilt minne från tiden här hos oss?

- Det är svårt att säga något särskilt, men jag har haft så mycket roligt under åren. Och jag har träffat så många trevliga människor. Det har varit en sådan sammanhållning och det är alltid något som händer.

Och det är just andan och stämningen hos Manpower som har hållit Mona kvar i alla år. Att hon fått möjligheten att jobba i olika roller och utvecklas. Vad är det du har jobbat med?

- Det är massor! Jag började med att bli anställd på skrivbyrån, då tog man emot en massa uppdrag som renskrift, fakturering och korrekturläsning. Sen var jag personalansvarig för bland annat telefonister. Efter barnledigheten jobbade jag med interaktiv utbildning där jag roddade med internutbildningen till våra konsulter. I många år jobbade med våra underkonsulter, som hade egna företag men som vi förmedlade uppdrag till. Sen har jag jobbat som assistent åt regiondirektör och nu senaste åren jobbar jag administrativt med att ta emot och lösa ärenden, man kan säga som en ”felsökare”.

Sedan Mona började jobba har det skett en enorm utveckling av de verktyg man jobbar med, från ordbehandlingsmaskiner som den här, introduktionen av laserskrivaren till nutidens datorer. Mona själv menar att det är hopplöst att försöka stå emot förändringarna, utan det gäller att hänga med och lära sig. De senaste åren har den digitala utvecklingen gått i en rasande fart, och Mona tycker att det finns en del negativa aspekter av ett mer digitaliserat arbetsliv:

- Jag kan tycka att det personliga mötet är ganska viktigt, och det är något man inte får tappa i den utvecklingen som sker. Det här personliga leder till en annan sammanhållning och man får en annan känsla för företaget. Det finns ett värde i att kunna träffas och prata med en annan människa, på riktigt.

Hur ser du på framtiden?

- Jag går i förtidspension nu till årsskiftet, och ser fram emot massor av aktiviteter och att spendera mer tid i stugan vi har i Norrland. Och så har min man redan gått i pension, så vi har planerat att göra en hel del resor tillsammans. Men jag kommer såklart att sakna alla härliga kollegor, otroligt mycket!

Och Mona kommer verkligen att vara saknad av oss. Manpowers VD Micke Jansson uttalar sig såhär:

- På Manpower är vi stolta över vår historia. Den ger oss en stadig grund att stå på. Engagemanget och modet som Ulla visat genom åren, det är sånt som gjort avtryck på alla människor som jobbar här och som verkligen sitter i väggarna. Det är ett privilegium att lyckats behålla medarbetare i decennier som varit med på den fantastiska resa vi gjort. Kollegor som har jobbat med oss länge är viktiga då de inte bara förmedlar kunskap utan också för över våra starka värderingar till nya kollegor. Mona är och har alltid varit en stark värderingsbärare. Hennes lojalitet och engagemang för Manpower gör mig otroligt stolt och tacksam över att hon valt att stanna hos oss. Det är människorna som gör detta företag framgångsrikt!

 

 

Tags: Inspiration

×