Handfasta tips på hur du söker jobb effektivt

Publicerat Jan 1, 2020 11:03:00 PM

Fyra tips till dig som vill söka jobb effektivt:

1. Anteckna

Se till att skriva ner alla jobb du har sökt, när du sökte dem och när ansökningstiden går ut. Glöm inte heller att skriva ner de jobb du planerar att söka! Gör dina anteckningar antingen i ett Exceldokument eller i ett kollegieblock. På så sätt har du koll på när det är dags att återkoppla och hur länge annonserna kommer att ligga ute innan de tas bort. Plus att du inte går miste om ett bra jobb på grund av slarv!

2. Återkoppla

Var noga med att följa upp jobben du har sökt genom att återkoppla via samtal eller mejl. Om du inte har hört något från verksamheten eller rekryteringsbolaget efter den perioden de angett i annonsen är det dags att återkoppla. En personlig återkoppling hjälper dig att sticka ut bland alla kandidater som har sökt samma tjänst. Om du känner dig nervös inför att ringa jobbiga samtal kan det vara bra att få det avklarat direkt på morgonen så att du kan slappna av sen och sväva på lyckan resten av dagen. Andra kan tycka att det är skönare att ringa de jobbiga samtalen senare på eftermiddagen just för att hinna förbereda sig ordentligt. Känn efter vad som passar dig bäst. 

3. Visa intresse

Om du har trillat in på ett företag eller organisation som jobbar med dina hjärtefrågor eller om du har hittat det perfekta extrajobbet – ring dem! Ring och be om att få ses över en kopp kaffe på ett förutsättningslöst möte. Kanske planerar de att anställa någon med just dina kompetenser och erfarenheter lite längre fram.

4. Gör ett schema

Den som har varit arbetslös vet med sig hur tufft det kan vara att skapa sig rutiner. Lägga sig i tid, stiga upp i tid, gå ur pyjamasen, äta regelbundet etc. Vissa dagar rinner ut i sanden helt enkelt. Men som arbetslös behöver man ta jobbsökandet på allvar och se det som ett heltidsjobb. Skapa därför ett schema över dina dagar där du skriver att du kollar mejlen ordentligt, återkopplar via samtal, skriver om CV:et och personliga brevet inför varje jobb du tänkt söka, bokar in intervjuer och ser till att de inte krockar med varandra etc. Ha även som regel att ha max tre arbetsintervjuer inbokade samma vecka, det gör att du kan fokusera på att förbereda dig ordentligt inför varje arbetsintervju. På så sätt blir ditt jobbsökande något konkret och överskådligt.

 

Behöver du hjälp att starta igång ditt jobbsökande? Kolla in vår förberedelseguide för att ta de första nödvändiga stegen innan du sätter igång!

Ladda ned din förberedelseguide här

Tags: Tips

×