Hur livet utomlands kan påverka ditt liv och din karriär

Publicerat Jun 21, 2017 4:30:21 PM

Vi jobbade lite kväll häromdagen och gick på ett event som handlade om att jobba utomlands. Eller, det handlade om att kasta sig ut i världen som ung, svårigheter man möter när man kommer tillbaka till Sverige och vilken nytta utlandserfarenheter har för jobbsökandet i Sverige.

Kvällen var ett samarbete mellan Svenska nomaderSvenskar i världen och Swedish for Professionals. Inbjuden att prata om sina erfarenheter var Katarina Waern från Swedish for Professionals.

Först skulle vi fotografera lite och en liten diskussion behövdes om hur alla skulle stå för att få plats.

Jobba utomlands

Men till slut fick vi ihop det ☺

Jobba utomlands Karin, Emelie, Yasmine, Katarina och Elisa. Några av våra värdar för kvällen.

21 år gammal lämnade Katarina sin familj och vänner på Arlanda, medveten om att det förmodligen skulle ta väldigt lång tid innan de sågs igen och gick ombord på planet till Peking. Ett antagningsbesked till Beijing Foreign Studies University, en adress och ett telefonnummer till en person som hon förmodligen skulle kunna bo hos de första dagarna var den enda säkerheten. Det blev många tårar, på planet till Kina och under de första kaotiska veckorna i Peking men hon hade tagit det stora steget. Hon tog sig iväg från tryggheten i Sverige och det skulle snart bli ett av de bästa besluten i hennes liv.

Beskriv känslorna du hade när du landade på Pekings flygplats
– Jag kände mig liten, sårbar och helt ärligt ganska rädd. Just där och då kunde jag knappt komma ihåg varför jag hade valt att flytta från Sverige över huvud taget. Det var först där och då jag insåg att jag möjligen hade tagit mig lite vatten över huvudet när jag valde att flytta helt ensam till Kina och utan ett ord av kinesiska i bagaget.

Var du någonsin på väg att vända hem direkt igen?
– Jag kommer ihåg att jag tänkte att jag nog aldrig skulle vara glad igen. Jag ville inte vända hem igen men jag ville heller inte lämna flygplatsen. Jag stod frusen i ankomsthallen, försökte så småningom att köpa ett simkort och ta ut pengar och insåg ganska snart att engelska inte fungerar över huvud taget. Jag lyckades få tag i en taxi och på något mirakulöst sätt ta mig till rätt adress. De första tre veckorna var väldigt tuffa och jag kände mig verkligen begränsad i vad jag kunde göra. Att kunna kommunicera utan att kunna ett ord kinesiska var verkligen en utmaning. Vardagssysslor som att kommunicera adresser till taxichaufförer att handla mat, att komma till skolan i tid, att förstå skolsystemet och all byråkrati var plötsligt den största utmaningen jag någonsin stött på.

Vad var det som gjorde att det till slut vände?
–  Det var någon magisk gräns som jag passerade efter tre veckor då allt vände. Jag gick ifrån att tycka att allt var skrämmande till att dagligen fyllas med förväntan och energi inför allt jag upplevde. Varje dag var en helt ny upplevelse fylld med nya människor från hela världen som alla hade sin unika historia att dela. Jag växte otroligt mycket för varje dag som gick och det som i början hade känts som en omöjlighet började snabbt förvandlas till det bästa beslutet jag fattat i mitt liv.

Vad var det du läste och vad har du för utbildning med dig idag?
– Under mina fem år i Asien hann jag med att; ta kandidatexamen i Business Administration med inriktning på internationell handel, lära mig kommunicera väl på kinesiska, jobba för flera företag inom marknadsföring och event management, bli dj och åka på turné runtom Asien, flytta till Hong Kong och jobba på en non-profit som verkar för ökat socialt ansvar i asiatiska företag.

Eftersom jobb är vårt fokus på Manpower är vi nyfikna på vad du lärt dig av att jobba utomlands.
– Under tiden utomlands rörde jag mig konstant i olika internationella kretsar. Ett tydligt exempel är att vi hade 15 olika nationaliteter i min klass där jag var den enda europén. Att konstant vistas i den typen av sammanhang har lärt mig vara väldigt flexibel, nyfiken och öppen för nya erfarenheter. Jag har blivit otroligt självständig och älskar att lära mig nya saker, att utmanas och att lösa problem.

Min mest värdefulla erfarenhet som kommit från det här är att jag har blivit väldigt bra på att samarbeta med personer från alla olika delar av världen med helt skilda bakgrunder och erfarenheter. Den kunskapen har jag fått stor användning av i min roll som ledare på Swedish for Professionals där jag både får jobba med att utveckla mina medarbetare och företagskulturen och samtidigt få jobba med integration genom att hjälpa företag att stärka möjligheterna för sina internationella medarbetare. Dessa två styrkor kan jag verkligen tacka tiden i Kina för.

Många upplever svårigheter när man kommer hem efter en längre tid utomlands, varför?
– Jag tror att en stor svårighet när man kommer hem igen är att hantera den omvända kulturkrocken. Man har förväntningar på att allt ska vara ungefär som när man lämnade men i själva verket har både familj och vänner förändrats och inte minst har utlandserfarenheten förändrat dig. Det är något som märks som allra tydligast när man precis kommer hem igen. Det är nästan som om man talar ett språk som ingen riktigt förstår eller kan relatera till. Jag kommer själv ihåg att jag tyckte mig säga ”i Kina så…” väldigt mycket när jag precis kommit hem.

Hur ska man tänka när man sedan kommer tillbaka till Sverige och söker jobb?
– Under tiden tillbaka i Sverige har jag fått uppleva båda sidorna av rekryteringsprocessen, både som arbetssökande när jag precis flyttat hem och numera som arbetsgivare i min roll som VD på Swedish for Professionals.
– Det är viktigt att reflektera över hur utlandserfarenheten har förändrat dig. Det finns garanterat massor av bra erfarenheter du har tagit med dig, fundera på hur du bör kommunicera dessa och vilket budskap du vill förmedla.
– Arbetsgivaren vill kunna relatera till dig och dina erfarenheter för att känna sig bekväm med valet av dig som kandidat. Det är därför viktigt att presentera din utlandserfarenhet på ett sätt som arbetsgivaren kan förstå och känna igen sig i. Fundera därför över hur de arbetserfarenheter du fått utomlands skiljer från liknande i Sverige och vad de gett dig för unika kunskaper.
– Fundera över om du har plockat upp några seder från den lokala marknaden du befann dig i utomlands som kan vara rent ofördelaktiga i Sverige. Ett personligt exempel från en av mina första intervjuer tillbaka i Sverige är att jag hade tagit med mig den hierarkiska arbetskulturen från Kina vilket bidrog till att jag fokuserade mindre på mina styrkor under intervjun och därför framstod som osäker hos arbetsgivaren.
– Se till att bevara ditt svenska nätverk under tiden du är utomlands. Det kommer att vara till stor hjälp när du söker jobb i Sverige igen.

Världen blir allt mer global och vi på Manpower jobbar för att öka integreringen och mångfalden i samhället. Utlandserfarenhet är värdefullt och något som vi ser som positivt i våra rekryteringar. Skälet till det tycker vi Katarina sammanfattar väldigt bra i sin berättelse. Vill du veta mer om att jobba utomlands tycker vi du ska kontakta någon av de organisationer som var med och ordnade kvällen. Alla har sitt unika perspektiv på att jobba utomlands.

Svenska nomader är en mötesplats för svenska digitala nomader. Här kan du inspireras av människor som jobbar platsoberoende, ställa alla dina frågor och träffa andra digitala nomader. 

Swedish for Professionals förbättrar integrationen i Sverige genom skräddarsydda kurser i svenska med fokus på svensk affärskultur och samhälle. Kurserna är engagerande och kreativa med målet att ge självförtroendet att använda svenska både i privatlivet och i yrkeslivet.

Svenskar i världen är en ideell, oberoende organisation som sedan 1938 arbetar för utlandssvenskarnas bästa genom att bevaka, informera och påverka de drygt 660 000 svenskarna som arbetar, studerar eller av andra skäl bor utomlands.

Tags: Manpower, nytt jobb, rekryteringsföretag, söka jobb, bemanning, bemanningsföretag, Inspiration, jobb, Jobba utomlands, Jobbintervju, rekrytering, Utlandsjobb

×