Martina lägger grunden för sin framtida karriär med Manpower.

Publicerat Nov 18, 2019 8:02:28 AM

Supero träffar Martina Castro som studerar till byggingenjör vid en yrkeshögskola i Eskilstuna. När hon inte studerar arbetar hon extra som konsult på Manpower. Hon har ett tydligt mål, i framtiden vill hon bli projektledare inom stadsplanering.

Martina har precis börjat sin utbildning och ser positivt på framtiden. Byggbranschen skriker efter byggingenjörer och hon har satt upp en välstrukturerad plan för att ta sig dit hon vill i karriären.

- Jag trivs väldigt bra med mina studier och känner att mitt val av utbildning är rätt. Det är utvecklande, man lär sig nya saker och man lär sig även mycket om sig själv. Det är jättespännande att vara med och skapa morgondagens samhälle. När jag är klar med utbildningen kommer jag att kunna leda hela byggprojekt från start till mål. Då jag är en person som tycker om att skapa så ser jag fram emot att utforma framtidens hus.
Intresset för bygg, konstruktion, form och design har alltid funnits.

- Just nu läser jag en kurs inom ledarskap som handlar om hur man blir en bra ledare. Då mitt mål är att bli platschef måste jag kunna leda och kommunicera på ett bra sätt. Jag gillar ansvar, är orädd och kan prata med alla men det är viktigt att få grunderna i hur man ska tänka och agera i vissa situationer. 

Martina-red 2_2 Har du något tips på hur man kombinerar extrajobb med studier?

- Om man kan planera och strukturera upp sin tid så kommer det att fungera jättebra att arbeta extra under studietiden. Personligen gör jag ett schema där jag planerar några veckor framåt. På det sättet vet jag hur mycket tid jag kan avsätta till studier och hur mycket jag sedan har kvar till jobb. Man ska också vara medveten om att man inte kommer att ha så mycket frihet att hänga med kompisar, men jag trivs bra med det valet jag gjort.

 Vad är viktigt hos en arbetsgivare enligt dig?

- Det viktigaste för mig är att man känner förtroende och har respekt för varandra, det kommer man långt på. Just nu tycker jag att det är viktigt att min arbetsgivare har förståelse för mina studier. Jag studerar på heltid och kan inte vara tillgänglig för jobb under exempelvis tentamensperioder. Men det har aldrig varit några problem hittills. Tvärtom har Manpower varit väldigt glada över att ha mig i deras gäng, det känns jättebra.

 Finns det fördelar med att jobba extra, förutom en extra inkomst?

- Jag har tidigare haft många olika jobb som egentligen inte har någon koppling till min utbildning. Det som är positivt är att jag har fått chansen att träffa många nya människor i olika yrkesroller. En del som jag har träffat jobbar inom byggbranschen och det är en väldigt bra möjlighet att skapa kontakter i den bransch man har siktet inställt på. Jag är visserligen en nyfiken person, jag gillar att ta för mig och prata med intressanta människor, så det har inte varit svårt att skapa ett stort kontaktnät.

 Vad skulle du säga till en student som funderar på att jobba extra utanför sina studier?

- Testa och känn dig för. Du blir en erfarenhet rikare. Det är ett bra sätt att få arbetslivserfarenhet och ett sätt att dryga ut studentkassan samtidigt som du vässar ditt CV. Att kombinera jobb och studier är inte alltid en dans på rosor, så känn efter när kroppen och knoppen börjar säga ifrån och låt studierna ta den tid det tar. Markera och strukturera upp jobb, skola och fritid i olika färger i din kalender – då får du snabbt en bra överblick. Förutom att det hjälper dig att nyttja din tid effektivt, gör det också att du håller koll på deadlines. Se sen till att verkligen fokusera på jobb när du är på jobbet och på skolan när du gör skolarbete. Kanske viktigast av allt är att verkligen fokusera på att vara ledig när du är ledig.

Se våra lediga extrajobb härText & Bild - Hanna von Zweigbergk
Produktion: WeSupero


 

Tags: Intervju, studentjobb

×