Manpower Matchning gav mig den omstart jag behövde

Publicerat Sep 20, 2017 6:16:53 PM

Jan A Malmborg. Hos Manpower MAtchning.Du har haft en lång och framgångsrik karriär, men när du förlorar ditt jobb kan det vara oväntat svårt att få ett nytt. Du vet att din långa erfarenhet kan göra stor nytta på många arbetsplatser, men av olika anledningar finns det hela tiden någon annan som verkar passa bättre och får jobbet du har sökt. Till slut, efter att ha sökt många jobb och oftast inte ens fått svar på ansökan, tappar du orken och börjar tvivla på dig själv.

Precis den erfarenheten har Jan A Malmborg. Jan var vd för ett marknadsbolag som ägde lojalitetssystemet Everydaycard och under 14 år byggde han upp en kunddatabas som omsatte 800 miljoner kronor per år. När bolaget köptes upp och fick nya ägare fick Jan i uppdrag att förbereda för försäljning innan det var dags för honom att själv sluta. Efter försäljningen påbörjade Jan en egen konsultverksamhet, men efter 2 år som egen konsult bestämde sig Jan för att avsluta sina egna konsultuppdrag och söka en anställning.

Vi har träffat Jan för att prata om hur det är att söka jobb när man är 50+ och vilka utmaningar man ställs inför.

Jan A Malmborg, hos Manpower Matchning

Berätta vad som hände när du anmälde dig som arbetssökande

– Jag fick ganska snabbt upp ögonen för att det fanns något som hette Stöd & matchning. Som arbetssökande, när du fått ok från Arbetsförmedlingen, måste du själv välja vilket företag som ska arbeta med din matchningsprocess. Det finns mängder av företag som erbjuder den här tjänsten men jag tänkte att Manpower är stora och har stort nätverk så jag valde Manpower Matchning.

När du väl kom igång, vad gjorde Manpower Matchning?

– Jag fick en handledare som i mitt fall var Carina Hultqvist och tillsammans med henne tittade vi på min bakgrund och satte upp en plan för vad jag kunde ändra på för att öka mina chanser för att få jobb. Jag trodde efter mina år som vd och ansvarig för ett bolag att jag hade ganska bra koll på vad det innebar att söka jobb, men det visade sig att det hade jag nog inte. Affärsbrev har man ju skrivit ganska många, men att sälja sig själv … ja det var verkligen inte lika enkelt.

”Du har alltså gått en pc-kurs -94, varför berättar du det” undrade min coach Carina. Och min militärtjänstgöring för ganska länge sedan fanns ingen större poäng att ha med. Mitt cv och mina personliga brev var inte jättebra om man säger så. Jag insåg dessutom att mitt kontaktnät var ganska litet och begränsat till min bransch och jag förstod att jag skulle behöva börja om.

Det matchningsprocessen gör bygger på en blandning av praktiskt arbete som att skriva cv och personligt brev, intervjuteknik med mera och coachning kring jobbsökande. Carina har varit min coach och den som jag diskuterade med om jobb jag sökt och som peppade mig när det kändes lite tungt.

Vad var det som gjorde att det ibland kändes tungt?

– När man har fyllt 50 år och har jobbat länge på en och samma arbetsplats, som vd eller högre chef, jag som vd i ett marknadsbolag, så är man ganska ”out of business” när man blir arbetslös. Söker man för enkla jobb så får man dem inte för man är överkvalificerad, söker man likvärdiga jobb så klassas man många gånger som att man är för gammal. Jag har skickat massor av ansökningar där jag inte ha hört ett ljud efter jag sökt jobbet. Det blir helt tyst, man får inte ett svar. Man får bekräftelse på att de tagit emot ansökan, men efter det hör man absolut ingenting. Och när man lyfter på luren får man veta att jobbet redan är tillsatt. Frågar man vad man själv föll på får man aldrig någon vettig förklaring.

Första dryga året gick jag inte på en enda intervju. När det här har hänt för många gånger tappar man sugen – och det går ganska snabbt. Det är lätt att tappa självförtroendet när man söker jobb, det kan hända vemsomhelst. Men jag förstod ganska snabbt när jag började på Manpower Matchning att det inte var mig det var fel på, jag var bara ganska dålig på att söka jobb.

Vad tycker du Manpower Matchning har förändrat?

– De börjar om från början och försöker backa i processen. De tittar på hur ditt cv och dina personliga brev har sett ut och jämför dem med hur de ska se ut för att man ska komma på intervju. I mitt fall var det milsvid skillnad. Jag upptäckte att jag hade skrivit någon sorts historieberättelser utifrån mig själv, men det var ju helt fel. Det bygger på att man ska hitta saker i annonsen och anpassa sitt cv och brev för varje jobb. Att få med rätt saker i varje ansökan och anpassa den för jobbet man söker. Och man ska ha mycket mer fokus på vilket resultat ens jobb har gjort, inte bara berätta vad man gjort.

Sen är ju konkurrensen också väldigt tuff. Jag har fått veta att tjänster jag sökt har haft 200 sökande. Desto viktigare blir det då att den som rekryterar snabbt ska kunna se saker i ansökan som stämmer med annonsen.

Jag har jobbat med ansvar för ekonomi och personal, har drivit ett bolag många år som gått plus och ökat sin vinst, men det räcker inte. Ingen gör den researchen och går in på bolaget och kollar. Det som står i annonsen måste tydligt motsvaras i din ansökan, annars trillar du bort i konkurrensen. Jag som har en lång karriär bakom mig både som vd, säljare och konsult tycker själv att jag skulle fungera i många branscher, men rekryterare tittar väldigt mycket på att ansökan ska matcha perfekt med annonsen och jag förstår det också.

Vilken skillnad tycker du att den här tiden har gjort?

– Innan jag började här satt jag hemma och sökte jobb själv. Att få råd så här och bli coachad ger massa energi. Carina har ju en jätteenergi och alla bra diskussioner jag haft med henne har gjort stor nytta.

Förutom massa ny energi har jag fått många nya insikter. Efter jag började på matchning har jag förstått att jag behövde ändra mitt sätt att söka jobb. På matchning fick jag lära om grunderna i att söka jobb. Jag fick lära mig hur rekryterare tänker och hur mitt cv och mitt personliga brev skulle se ut för att matcha jobbet.

Idag jobbar jag utífrån mallar för typiska jobb som jag söker: vd, regionschef, produktchef, Key Account Manager. Sen ändrar jag i brevet och cv:t utifrån annonsen. 15 – 20 jobb har jag hunnit söka med de nya mallarna och de verkar fungera. Alldeles nyligen användes mina referenser på ett jobb som jag sökt, och jag får gensvar på ett helt annat sätt när jag söker jobb, företag verkar ha en annan respekt för att jag sökt tjänsten.

Jag matchar helt enkelt bättre mot annonserna nu än när jag kom till Manpower Matchning. Så det känns helt annorlunda än när jag började. Nu är det nog inte långt borta från att jag hittar det där jobbet som jag vill ha. Jag tycker att man borde anslutas till någon typ av matchning så fort man registrerat sig som arbetssökande. Samt att man är ansluten tills man får någon typ av anställning. Det skulle underlätta mycket för alla som söker jobb och försöker hitta sin plats på arbetsmarknaden.

Slutligen, vilka råd kan du ge till andra som söker jobb?

– Ta den hjälp du kan få när du söker jobb. Var ödmjuk och inse att det du kan om att söka jobb kanske inte räcker för att hitta jobbet du vill ha. Se också till att fokusera på rätt saker när du söker, vilka problem du ska lösa för företaget och vad du kan som löser det problemet.

Och var förberedd när du kommer till intervju, både på att svara på frågor om själva jobbet och ha med egna frågor så du kan styra samtalet lite själv också. Sen måste du utstråla att du vill ha jobbet, du måste brinna för jobbet redan innan du har det, annars hittar företaget någon annan som gör det.

Manpower Matchning är marknadsledande och en av Sveriges största leverantörer inom Stöd och Matchning. Vi hjälper dig att komma underfund med dina styrkor, kvalitéer och intressen för att hitta något som tar dig vidare i ditt arbetsliv eller dina studier.

Här kan du läsa mer om Manpower Matchning och för att komma i kontakt med dem klicka här.

PS. För oss är det självklart att äldre personer kan tillföra många bra saker på en arbetsplats.

Manpower Matchning

 

Tags: Manpower, Manpower Matchning, nytt jobb, rekryteringsföretag, söka jobb, bemanning, bemanningsföretag, Inspiration, rekrytering

×