Nytt år, nytt jobb? Att tänka på innan du säger upp dig

Publicerat Dec 14, 2020 11:18:30 AM

Runt årsskiftet är det vanligt att man funderar på att byta jobb. Är du sugen på att testa något nytt men är osäker på om det är rätt val? Det kan vara klokt att reflektera kring din jobbsituation innan du bestämmer dig för att säga upp dig.

Ett nytt år är för många ett tillfälle att börja om på ny kula. Kanske är du en av dem funderar på att byta jobb och nu vill göra slag i saken? Vi har sammanfattat en kort checklista på några bra saker att tänka på och frågor du kan ställa dig själv innan du går vidare i karriären – så att du känner dig 100 procent säker på ditt beslut när det väl är dags!

1. Identifiera problemet

Vill du byta jobb för att du inte trivs med ditt nuvarande? Reflektera då kring vad du inte trivs med i termer av vad du kan och inte kan påverka. Är det arbetsuppgifterna? Utvecklas du inte? Trivs du inte med kollegorna? Om många saker är sådant du inte kan påverka är det dags att börja fundera på att söka ett nytt jobb. Om du däremot kan påverka flera saker själv så bör du först försöka göra det innan du byter jobb. Risken är annars att du hamnar i samma situation igen på din nya arbetsplats.

2. Prata med din chef

Om du vill sluta på grund av specifika problem så ta gärna upp dem med din chef innan du bestämmer dig för att sluta. Det kan vara lätt att stirra sig blind på problemet och glömma bort att ett problem är svårt för din chef att åtgärda om hen inte är medveten om det. Uppmärksamma problemet för din närmsta chef och berätta hur du känt – det kan hända att det finns hjälp att få, nu när problemen är uttalade.

3. Hitta drivkrafterna

Försök att hitta vad det är som gör dig glad och entusiastisk på jobbet. När mår du som bäst på jobbet? Vilka arbetsuppgifter utför du då? Vi har alla något vi brinner lite extra för och det ska vi ta tillvara på för att nå vår fulla potential. Kanske ska du byta riktning i företaget eller ta dig an ett annat ansvarsområde, så att du faktiskt får jobba mer med vad du tycker är givande? Ju mer vi tycker om våra arbetsuppgifter desto bättre tenderar vi att bli på dem.

4. Våga drömma mera

Vad drömde du om att bli när du var ung? Finns de drömmarna kvar? Låt drömmarna ta plats och våga fundera seriöst på om du kan infria dem. Vad krävs för att nå dit du vill? Är det en anställning med personalansvar, en kompetenshöjning eller ett karriärbyte? Högtflygande drömmar kräver konkreta delmål för att kunna infrias. Och du, glöm inte: Det är aldrig för sent att välja en ny bana i arbetslivet!

5. Fatta beslutet

När du har gjort det som står i punkterna ovan är det bra att landa i ett beslut om du ska byta jobb eller inte, även om du inte känner dig redo att ta steget än. Att gå runt och fundera på att byta jobb, utan att riktigt ha bestämt sig, är energikrävande. Dessutom har du kanske fått ny energi och ett nytt engagemang på ditt nuvarande jobb efter en sådan här genomgång av din arbetssituation? Ibland krävs det att vi definierar vad vi inte vill göra för att hjälpa oss ta reda på vad vi faktiskt vill göra!

Redo för nya utmaningar? Sök bland tusentals lediga tjänster i vår jobbdatabas!

Tags: Anställning, Inspiration, Drömjobbet, Hållbart arbetsliv, Arbetsliv

×