Låt 2017 bli ditt bästa jobbår

Publicerat Jan 4, 2017 3:09:14 PM

God fortsättning på nya året, hoppas starten har varit bra. Här är några tips på vad du kan göra så 2017 blir ditt bästa jobbår någonsin. För dig som jobbat ett antal år kanske inte de här tipsen är några nyheter, vi tänker oss i första hand att du som läser och behöver våra råd är lite yngre och inte jobbat så många år, eller till och med söker ditt första jobb. Du har väl redan konto hos oss antar vi, om inte kan du skaffa det här.

Söker du ditt första jobb?

Det här steget kanske känns som det allra svåraste. Om du aldrig jobbat förut har du inte så mycket erfarenhet att visa upp. Men fundera på om du gjort andra saker som visar att du skulle göra ett bra jobb om du fick chansen. Du kanske har varit barnvakt åt en granne? Kanske du har varit med i någon förening och engagerat dig? Eller så har du något eget projekt som inte är jobb, men som ändå visar att du vill något? Du kanske har gjort någon resa eller pluggat utomlands? Ditt personliga brev blir viktigare när du inte har så mycket att skriva i ditt cv. Det är engagemanget och viljan som är viktigast att visa, inte vad du gjort hittills i ditt liv. Kolla gärna den här korta filmer som ger dig bra tips för dig som söker ditt första jobb.

https://youtu.be/J3j_138XQs8?list=PLf-7GnnYBVxzSo1-sUktyZMcWmUuwFUQa

Söka sommarjobb

Nu så här mitt i vintern kanske sommarjobb känns långt borta, men tänk på att många företag börjar ta in ansökningar redan i januari/februari. I början av juni är det alldeles för sent att börja tänka på sommarjobb. För dig som söker sommarjobb och extrajobb har vi en alldeles egen sida. 

Fundera över ditt nuvarande jobb

Ska jag stanna eller ska jag gå vidare? Det kan kännas som ett svårt val, man vet vad man har men inte vad man får. Skriv en lista med plus och minus och jämför. Prata med några som känner dig väl och låt dem säga hur de uppfattar dina tankar kring ditt nuvarande jobb. Innan du byter, försök att ha något nytt jobb klart, eller i alla fall något på gång. Det kan ta längre tid än du hoppas innan du får nytt jobb efter du har sagt upp dig.

Se över ditt cv

Ditt cv behöver uppdateras med jämna mellanrum. Du får nya erfarenheter som du glömt skriva in, eller så vill du uttrycka, dig på annat sätt än du gjort tidigare i ditt cv. Eller så vill du byta referenser, alltså människor som en arbetsgivare kan ringa för att ställa lite frågor om dig. Här får du tips för att skriva ett bra cv. Vill du kolla in en cool tjänst för att göra snygga cv:n, kolla här.

https://youtu.be/a6wdxYugTY4?list=PLf-7GnnYBVxzSo1-sUktyZMcWmUuwFUQa

Se över ditt nätverk

Om ingen vet att du söker jobb är chansen såklart mindre att du får några förslag. Fundera över vilka du känner som skulle kunna hjälpa dig att få jobb, eller som kan ha kontakter: kompisar, kompisars föräldrar, släktingar, andra bekanta som känner dig hyfsat bra. Skriv en lista och gör en anteckning om du skickar något till dem, så vet du senare vad du har sagt till vem. Tänk igenom vart du har skickat ditt cv tidigare och vilka jobbsökarsajter du är registrerad på, det är kanske dags att uppdatera ditt cv där. Och glöm inte att vara generös med tips, om du ser ett jobb som du tror skulle passa någon, tipsa den personen. Chansen är större att den personen tänker på dig nästa gång du behöver det.

Se över dina sociala kanaler

Har du provat att googla dig själv? Hur ser det resultatet ut, skulle du själv kunna tänka dig att anställa dig själv? Om inte, kolla om du kan radera något du inte längre gillar. Tänk på att om du googlat dig själv tidigare så får du ett annat resultat än om någon annan gör det, Google anpassar sina träffar efter tidigare sökningar. I webbläsaren Chrome kan du googla i läget Inkognito, då får du samma resultat som andra som inte googlat dig tidigare. Har du konto på Linkedin? Om inte så är det dags att skaffa ett.

Titta på hur din bransch kommer utvecklas

Många av de jobb som finns idag kommer inte finnas om 5 eller 10 år. Alla branscher utvecklas och idag går det snabbare än någonsin. Prova att googla "framtidens kunskaper för [ditt yrke] så finns det mycket intressant att läsa.

Lycka till med ditt jobbsökande 2017!

Tags: nytt jobb, rekryteringsföretag, söka jobb, bemanning, bemanningsföretag, cv, Drömjobb, extrajobb, jobb, Jobbintervju, lediga jobb, personligt brev, Referenser, rekrytering, studentjobb, Tips

×