Om robotarna tar alla jobb, vad gör vi istället?

Publicerat May 9, 2017 8:17:15 PM

I en värld som automatiseras vet vi att många jobb kommer att försvinna. Många nya jobb kommer tillkomma, men de flesta experter menar att de nya jobben kommer vara betydligt färre än de som försvinner.

Så automatiseringen kommer förändra arbetsmarknaden dramatiskt i framtiden. Men inte om 50 år, eller 15. Förändringen har startat – och den går snabbt nu. Utvecklingen kring automatiseringen av våra samhällen går inte att stoppa. Och varför skulle vi vilja stoppa något som gör tillvaron enklare och bättre.

Varför skulle du lita på en läkares bedömning av den allvarliga sjukdomen du är rädd att du har, istället för att låta en dator använda jordens all samlade kunskap om sjukdomar och låta den ställa din diagnos?

Varför skulle du vilja släpa på tunga matkassar med halvfabrikat som du vet att din kropp inte mår bra av istället för att låta en robot sköta inköpen baserat på just ditt hälsotillstånd och dessutom ha maten färdig när du kommer hem?

Eller varför skulle du vilja köra långa sträckor med grus i ögonen i kolsvart mörker och komma fram dödstrött 6 timmar senare. Och misstänka att du under resan har mött 20 andra dödströtta förare som var på väg att somna vid ratten och komma över på din sida av vägen? En framtidsspaning är att det till och med kommer bli förbjudet att köra bil själv, helt enkelt för att människor kommer vara farligare som förare än en robot som kör bilen själv.

Föreställ dig ett liv utan jobb, hur skulle du leva?

Om de nya jobben kommer vara betydligt färre än de jobb som försvinner är frågan vad vi kommer göra med all vår tid som vi får över när robotar gör våra jobb?  Och hur kommer människor att försörja sig?

De tester som nu görs med basinkomst, eller medborgarlön som det också kallas, kan vara en förberedelse för vad som händer i en framtida arbetsmarknad där vissa inte jobbar alls, eller bara jobbar deltid eller med tillfälliga jobb. Medborgarlön har prövats i mindre skala tidigare och Finlands försök är det som vi i Sverige tittar mycket på nu. En ökad automatisering ger förmodade ökade vinster för företag och den stora frågan är vart dessa vinster tar vägen och hur de fördelas bland människor i våra samhällen.

Om du inte längre skulle behöva jobba för att leva, vad skulle du göra av all din lediga tid? Kanske du kommer gå tillbaka till det du gjorde innan någon vuxen sade att du måste växa upp och skaffa ett jobb. Att ägna dagarna till att leka, läsa, lära sig nya saker, hänga med vänner eller att ägna sig åt mer konstnärliga saker som att måla eller göra musik. För den som lever för att jobba låter en sådan tillvaro säkert skrämmande. Men för den som jobbar för att leva låter det nog som en ganska skön tillvaro.

Hela det här framtidsscenariot är naturligtvis långsiktigt. Alla jobb kommer inte försvinna och vissa jobb kommer finnas kvar längre än andra. Om du vill veta vilka jobb du ska satsa på idag kan du läsa vår bloggpost om framtidsjobben.

Det finns många föreläsningar på nätet om automatisering, robotisering och jobb. Här är några av de mest intressanta.

A renaissance -- the coming end of human work | Kevin Surace | TEDxOrangeCoast

https://youtu.be/CNF9U_Bvo50

A world without work: Nigel Cameron at TEDxLacador

https://youtu.be/csnxJFQw98k

Why we should give everyone a basic income | Rutger Bregman | TEDxMaastricht

https://youtu.be/aIL_Y9g7Tg0

How AI can bring on a second Industrial Revolution | Kevin Kelly

https://youtu.be/IjbTiRbeNpM

Tags: Artificiell intelligens, Manpower, AI, Automatisering, Basinkomst, framtidsjobb, Medborgarlön, Robotisering, Trender

×