Osäker på karriärbana? Rekryteraren tipsar om hur du kan tänka

Publicerat Apr 27, 2021 11:56:40 AM

Att veta vad man vill jobba med, vare sig det handlar om det kommande året eller resten av yrkeslivet, kan kännas svårt. Hitta din karriärbana med hjälp av dina styrkor och vad du drivs av – konsultchefen Elsa Erstrand guidar dig rätt.

Vet du vad du vill jobba med resten av livet? Det kan var en svår fråga att svara på – ett yrkesliv är långt och kan ta många vändningar, samtidigt som nya typer av titlar och yrken dyker upp titt som tätt.

Elsa Erstrand arbetar som konsultchef på Manpower, där hon rekryterar kandidater till Manpowers konsultverksamhet. Hon coachar dagligen kandidater till sina drömjobb, men hjälper dem också att hitta några av sina första eller andra anställningar. Hon vet hur viktigt det är att få testa på olika roller för att kunna bilda sig en uppfattning om arbetsmarknaden, speciellt när man är rätt ny på den.

– I början av karriären kanske man inte har jättemycket arbetslivserfarenhet, då är det inte lätt att veta vilka typ av jobb man vill syssla med 30, 40 eller 50 år framåt. Här handlar det mycket om att få möjligheten att testa på olika yrken och branscher, säger Elsa.

Serviceyrken en bra start

Kanske är du i en position där du har jobbat några år, men nu känner att det är dags att välja en inriktning i arbetslivet. Enligt Elsa ska man då inte stirra sig blind på yrkestitlar, eftersom det ofta kan vara så att man redan har erfarenhet från en viss bransch utan att man tänkt på det.

– Ta serviceyrken som ett exempel. Begreppet ”service” är otroligt brett, det kan innefatta egentligen alla typer av yrken där du jobbar med människor. Har du jobbat på ett café är det självklart en serviceerfarenhet, men det gäller också om du har delat ut tidningar i ditt grannområde. Har du tränat ett fotbollslag på fritiden eller jobbat ideellt med humanitära frågor? Det är också servicekompetens som visar på att man är van att handskas med människor, säger hon.

Till vardags jobbar Elsa med att rekrytera och coacha kandidater inom just servicebranschen, främst receptionister. Enligt henne är receptionistyrket ett bra exempel på en karriärbana där man kan jobba inom vitt skilda branscher och där arbetsvardagen kan se helt olika ut, beroende på arbetsplats.

– Många vet att de har en god känsla för service och att de är bra på att få andra att känna sig tillrätta. Då tycker jag att receptionist är en jättebra första tjänst i arbetslivet, av den enkla anledningen att det ger en stor möjlighet att se många olika arbetsplatser inom olika branscher. På Manpower har vi dessutom ”ambulerande” receptionisttjänster, som är en rörlig typ av roll där man arbetar hos olika företag. Då får man möjlighet att träffa många nya människor och bygga upp ett nätverk, något som är väldigt viktigt i början av karriären, säger hon.

Driv och magkänsla

Hur skulle du beskriva dig själv – en lugn och pålitlig person som jobbar bäst ensam eller en socialt kompetent person som gillar nya utmaningar? Oavsett dina styrkor och egenskaper så är Elsas bästa tips i arbetslivet att satsa på något man drivs av.

– Jag tror att man måste tänka: Vad tycker jag egentligen är roligast att göra? Ett jobb kommer emellanåt att kräva mycket av dig, därför är det viktigt att göra något som känns naturligt för en. Personligen har jag till exempel alltid drivits av att jobba med människor, vilket har lett mig till att jobba med att rekrytera och coacha folk i arbetslivet. Jag rekommenderar den som är ny i arbetslivet att tänka långsiktigt och ägna sig åt något man vill göra, inte något man tänker att man borde göra, säger hon.

Enligt Elsa är kunskap något man alltid kan lära sig, men det är magkänslan som ofta styr vägen genom arbetslivet.

– Det finns inget rätt svar för hur man väljer en karriärbana. Det blir dock garanterat roligare att jobba om du gör något du drivs av. Så länge du har drivet så kommer kompetensen därefter, oavsett om du väljer att plugga eller jobba dig fram genom arbetsmarknaden, säger hon.

Är du på jakt efter ett nytt jobb? Sök bland över 50 000 lediga tjänster på manpower.se, en av Sveriges största jobbsajter!

Tags: Anställning, Frågor & Svar, Tips, Drömjobbet, Arbetsliv

×