Visa att just du är rätt person för jobbet

Publicerat Dec 5, 2018 11:11:19 AM

Hej Viktoria, berätta gärna först kort vem du är.

– Jag är 24 år, pluggar en högskoleutbildning i Borås som heter Organisation och personalutveckling i samhället och praktiserar 10 veckor på Manpowers kontor i Borås.

Vad får du göra under din praktik?

– Ganska mycket samma arbetsuppgifter som alla andra på kontoret gör, allt inom en rekryteringsprocess egentligen. Hitta kandidater, ringa referenser, genomföra intervjuer, presentera kandidater för företag och åka på kundbesök. Jag får stort förtroende, det känns som alla litar på mig, vilket känns jätteskönt. Det passar mig bra också, jag vill göra så mycket som möjligt själv, det är det bästa sättet att lära mig och förstå vad jobbet innebär.

Vad tänkte du när det blev klart att du skulle praktisera på Manpower?

– Jag kände inte till Manpower så bra faktiskt. Eller bemanningsbranschen som helhet. Jo jag hade en uppfattning och den var inte helt positiv. Jag trodde att man kastades hit och dit, jobbade ett par dagar här och några dagar där. Det verkade också mina kurskompisar tro när vi snackade om var jag skulle praktisera. Men så var det ju inte alls, visade det sig. Sen vill jag också säga att Manpower var det företag som tog emot min praktikansökan bäst. Vissa av de andra företagen jag sökte till gav inte ens återkoppling och några gav mig känslan av att det var besvärligt med en praktikant. Manpower välkomnade mig med öppna armar direkt.

Du är ju ganska ung ändå, 24, hur är det att vara ung och söka jobb?

– Det finns jobb upplever jag, men det är samtidigt svårt att få chansen. Det här pratar jag mycket med mina kompisar om, hur man ska kunna få chansen att visa upp sig när man inte redan har så mycket arbetslivserfarenhet. Lärarna på skolan säger att det finns mycket jobb, men samtidigt har man ingen erfarenhet. Det är särskilt svårt när man söker jobb efter en lite högre utbildning. Det verkar alltid finnas någon som är lika bra som en själv, men som har jobbat något år. Det kan vara ganska tufft att vara nyexad och sen ge sig ut och söka jobb.

Men du har inte tagit din examen ännu och börjat söka jobb, eller hur?

– Nej jag går ut om 6 månader, till sommaren alltså. Och det är därför som det här upplägget är så bra. Först praktisera en längre period. Sen kommer jag fortsätta jobba på Manpower 2 dagar i veckan parallellt med mina studier. Lite extrapengar, alltid välkommet såklart för en student. Och så får jag använda hjärnan på ett annat sätt och tillämpa mina skolkunskaper i praktiken.

Så du är inte så orolig för vad som ska hända när du är klar i juni?

– Nej faktiskt inte. Med tanke på att jag redan hunnit jobba en del då så är ju steget inte alls långt till att det blir en anställning efter jag tagit examen om vi trivs med varandra. Man kan säga att jag slussas ut i jobblivet lite mjukare och klivet mellan studier och jobbsök blir inte så stort. Och om det inte skulle finnas en öppning för mig att jobba på Manpower-kontoret så finns det ju massor av andra arbetsplatser jag kan jobba på via Manpower. Nu är jag halvt inne på arbetsmarknaden, så det där kommer att lösa sig bra tror jag.

Du som varit här i 7 veckor, finns det en Manpower-anda?

– Ja men det gör det verkligen. Stämningen som finns här finns säkert också på många andra ställen, men det är ett jäkla drag här. Det händer mycket hela tiden, människor har kul ihop och är schyssta mot varandra. Som ny i arbetslivet dras man med i den stämningen, det känns jättekul faktiskt.

Finns det några för- och nackdelar med att jobba för ett bemanningsföretag som du ser det?

– Fördelen är ju att det finns så många jobbmöjligheter. Manpower funkar ju så att du blir anställd på Manpower, sen hittar de jobb till dig och hyr ut dig till företag. Som ung är det kanske inte så enkelt att själv ringa upp företag och söka jobb. Människor kan vara lite försiktigare, kanske inte lika framåt i början av karriären. I ett bemanningsföretag får du en bra start på ditt jobbliv helt enkelt. Nackdelar, ja det skulle kunna vara att man behöver vara beredd på att jobba på lite olika arbetsplatser. Om man är väldigt mycket en trygghetsmänniska och absolut inte vill byta arbetsplats ibland ska man kanske söka en annan arbetsform. Men då missar man ju samtidigt fördelen med att få prova på olika företag i början av ens karriär.

Du som förstår hur det är att vara ung och söka jobb, vilka tips har du till de som är ungefär i din situation? 

– Praktiken är en nyttig erfarenhet man kommer kunna bära med sig tillbaka till studierna men också inför framtiden. Välj ett företag som du är intresserad av att få se mer av, men som också är intresserat av att lägga tid på dig. Jag tycker att en högskolestudent ska ses som en möjlighet för ett företag. Stäm av på mötet med praktikplatsen vad du vill ha ut av den och fråga även vad dem kan erbjuda dig – på det sättet vet båda parter vad som förväntas av varandra. Praktiken är en värdefull tid och det är viktigt att få ut så mycket som möjligt av den, därför ska man verkligen ta till vara chansen!  

Några tips till nyexade studenter som ska söka jobb?

– Att tro på dig själv och visa vad du går för! Idag är det inte helt enkelt att sticka ut genom ett cv eller personligt brev, utan många gånger tror jag att personligheten väger tyngre. Visa vad du vill och att just du är rätt person för jobbet. Det är viktigt att man inte slutar kämpa, för tillslut kommer det att löna sig.

 

Vill du praktisera hos oss Manpower? Vi har omkring 50 lokala kontor runtom i landet, och tillvägagångssättet för att söka praktikplats kan skilja sig lokalt. Det bästa är att du letar rätt på det kontor som ligger närmast dig här och ringer dit för att höra hur du ska göra för att söka.

 

Har du börjat söka jobb? I vår guide för CV och personligt brev får du du tips och exempel på hur du skapar en riktigt bra ansökan.
Ladda ned din CV-guide här

Tags: Inspiration

×