Så blir du en bättre chef under semestern

Publicerat Jul 6, 2021 8:21:24 AM

Som chef är det inte alltid lätt att hitta tid till reflektion och eget lärande när verksamheten är i full gång och medarbetarna behöver stöd och coachning. Och på semestern kanske man hellre vill göra annat än tänka på jobbet. Men varför inte göra det ändå i år? Med lite väl vald inspiration och distans till vardagen kan värdefulla insikter komma fram som kan göra nytta resten av året.

I mars i år sammanställde tidningen Chef sina lärdomar från 25 års bevakning av chefsfrågor i nio punkter: att vara en förebild, kommunicera tydligt och engagerande, leda sig själv, rekrytera medvetet och utveckla sina team, våga fatta beslut (och ändra sig), delegera fullt ut, motivera genom sammanhang och riktning, att förebygga konflikter och så klart att nå resultat.

Dina styrkor

Vad väcker de nio punkterna för tankar hos dig? Var har du dina styrkor och var finns dina utvecklingsmöjligheter? Ta en promenad eller två och fundera över det. Punkterna kanske också kan få bli diskussionsämne under en middag med släkt eller vänner för att få andras perspektiv. Din partner eller dina barn kan också ha intressant input att ge.

Sök inspiration

När du har identifierat dina utvecklingsmöjligheter är det dags att söka inspiration. Vilka känner eller känner du till som är bra på det du vill utveckla? Kanske kan du bjuda någon på en lunch och ställa alla dina frågor.

Eller så kan du söka böcker eller poddar om ämnet. Ett tips för att hitta inspirerande förebilder är att leta bland avsnitten i Framgångspodden. Ett annat tips är att lyssna på Chefssnack med Svante Randlert som också har intervjuat många intressanta profiler.

Utvecklingsplan

Sist men inte minst: hur ska dina nya insikter omsättas i praktiken? Gör en utvecklingsplan för dig själv. Vill du avsätta tid för en kurs eller kanske skaffa en mentor? Vill du prova nya arbetssätt eller ledarskapsmetoder? Sätt upp tydliga mål och delmål – och glöm inte att avsätta tid för reflektion.

Tags: Inspiration, Tips, Drömjobbet, Arbetsliv

×