Så här skriver du ett riktigt bra cv

Publicerat Sep 26, 2016 4:28:26 PM

Cv är latin och betyder Curriculum vitae (ganska gulligt ord för övrigt) och kan översättas till ”livets lopp”. Ett cv är alltså en beskrivning vad du gjort i ditt liv, ditt jobb-liv.

Gillar du bättre att kolla film än att läsa text kan du titta på den här filmen om att skriva cv.

https://youtu.be/a6wdxYugTY4

Vi vet att det inte är så enkelt att skriva ett cv om du inte jobbat förut. Men fundera på om du har gjort något annat som liknar ett jobb, om du har passat barn, varit ungdomsledare eller organiserat människor kring något område du är intresserad av. Eller så kanske du pratar flera språk, kan något datorprogram som inte alla kan eller har något särskilt intresse som en arbetsgivare kan få nytta av. Att ha varit Guild Leader i World of Warcraft t ex är faktiskt något som fler och fler arbetsgivare börjar förstå är en merit för att få jobb.

Om du inte har gjort något som du tycker är speciellt finns det ändå en hel del saker i ett cv som säger viktiga saker om dig, som kan hjälpa dig att få jobb. Som komplement till ditt cv har du också ditt personliga brev, där du kan beskriva din personlighet, dina intressen och varför du vill ha jobbet på ett sätt som ett cv inte gör. Mer om hur du skriver ett personligt brev kan du se i den här filmen.

Basen i ditt cv är alltid densamma, men försök anpassa det lite efter jobbet du söker om du kan det. Om du haft ett liknande jobb tidigare kan du till exempel skriva några rader extra om det i ditt cv. Ett cv bör vara max två sidor långt, men gärna en sida. Tänk dig in i situationen hos den som ska läsa alla cv:n från alla som söker jobbet och var kortfattad och lyft fram rätt saker så du inte ”gömmer”saker som hjälper dig att komma vidare till en intervju.

Här är de vanligaste rubrikerna i ett cv:
- Person- och kontaktuppgifter
- Arbetslivserfarenhet
- Utbildningar
- Kurser
- Övriga meriter
- Språk
- Övriga meriter (kanske har du varit tränare för något lag, eller ordförande i någon förening).
- Referenser

När det gäller referenser kan du titta på den här filmen för att få fler tips.

Ladda ned din CV-guide här

Det är viktigt att det är rättstavat, be gärna någon vän läsa det innan du skickar det. Själva innehållet i ditt cv är det viktigaste, så det måste inte vara snyggt. Men om du kan formge det, eller be någon vän hjälpa dig, är det inte fel. Ett cv som delats många gånger den senaste tiden i sociala medier som exempel på ett superproffsigt cv, är cv:t för Marissa Meyer som är vd för Yahoo. Det är inte främst meriterna som vi vill att du ska inspireras av (dem kan ju vem som helst få komplex inför :)), utan innehållet och formgivningen.

Här är Marissa Meyers cv. Om du tittar noga längst ner till höger finns en tjänst som Marissa använt där du kan bygga ditt eget cv utan att behöva formge själv. Titta gärna in där och prova, https://enhancv.com

img_0007

Tags: Manpower, Curriculum vitae, cv, Marissa Mayer, personligt brev, Tips, Yahoo

×