”Vi ser en stor förändring just nu i människors inställning till sitt arbetsliv”

Publicerat Apr 9, 2018 2:36:37 PM

Anna Holmerud – Manpower Anna Holmerud, Senior konsultchef på Manpower i Falun.

På Manpower pratar vi mycket nu om ett flexibelt liv och balansen mellan jobb och fritid. Men är det här egentligen något nytt? Vi har träffat Anna Holmerud som är en av våra konsultchefer för att diskutera livspussel, flexibilitet och ett förändrat arbetsliv.

Hej Anna, berätta bara först lite om dig själv
– Jag är senior konsultchef på Manpower i Falun. Totalt har jag jobbat på Manpower i 15 år, de senaste 6,5 åren som konsultchef. Idag har jag ansvar för att ungefär 30 medarbetare har uppdrag och trivs på sin arbetsplats.

Då har du lite perspektiv efter 15 år, hur tycker du att arbetsmarknaden har förändrats?
– Vi ser en stor förändring faktiskt på bara de senaste, säg fyra åren. Både en förändring i människors inställning till jobb men också arbetsgivares inställning till sina anställda. Förr sökte våra kunder oftare efter en specifik typ av kompetens, nu tittar alla mycket mer på personligheten. Det är inte lika viktigt vad man faktiskt kan, det är viktigare hur gärna man vill lära sig nytt. Har man lärt sig ett system kan man snabbt lära sig ett annat. Och om man tittar på de konsulter vi har anställda ser vi en stor förändring i hur man ser på jobb. Yngre personer kommer naturligtvis in med en annan inställning, men även bland äldre ser vi en annan inställning till jobb.

Intressant, vad är det som är annorlunda menar du?
– Förändringen motsvarar en trend som är global. Människor rör på sig mer och söker ett mer flexibelt och omväxlande liv där jobbet inte är allt. Världen digitaliseras snabbt och nya typer av jobb skapas. Frilansliknande jobbformer blir vanligare, gigjobb är en starkt växande trend och gränsen mellan jobb och fritid blir mer flytande.

Ett friare jobbliv låter som en härlig tillvaro, men finns det inga nackdelar?
– Först vill jag betona att det naturligtvis inte går i alla yrken. Många jobb kräver att man är på en viss plats vissa tider och jobbet är svårare att flexa med. För dem som kan jobba flexibelt finns det helt klart baksidor. Att ta med sig datorn hem kan vara jättestressande för vissa. Att leva med känslan av att man småjobbar lite hela tiden och aldrig riktigt är ledig kan bli pressande i längden. Därför är det viktigt att det finns plats för alla, oavsett vilken personlighet man har eller vilken livsfas man är i.

Hur tycker du att arbetsgivare hanterar det här?
– Det är en stor utmaning för alla arbetsgivare idag, att få ihop allt och ge alla människor den frihet, eller de fasta ramar, som människor vill ha. Dels är det en logistisk fråga, att veta var alla medarbetare är och att de är tillgängliga när de behövs, men det innebär också en utmaning i ledarskapet, att man t ex litar på att människor sköter sitt jobb och levererar det som jobbet kräver.

Hur löser man det då, rent praktiskt?
– Jag tror det är viktigt att utforska och använda all ny teknik som finns. Att lära sig hur videomöten fungerar och vilka alternativ som finns. Att sköta vissa delar av konversationen utanför mejlen och använda andra plattformar för samarbete, som Facebook, Dropbox, Google docs, Slack eller Yammer, för att ta några allt vanligare plattformar. Och att lära sig jobba via nya plattformar även från mobilen för att öka flexibliteten. Ett fysiskt möte är aldrig fel, men för att få många organisationer att fungera behöver man också ha inställningen att det går att få saker gjorda utan att träffas fysiskt. Vissa tar till sig nya arbetssätt utan problem, men det kräver att alla accepterar nya sätt att jobba tillsammans på, annars faller hela systemet.

Så det är inställningen som är den viktigaste faktorn?
– Ja, utan en öppen inställning till nya arbetssätt och jobbformer stannar man som arbetsgivare i utvecklingen och blir mindre attraktiv för kandidater. Vi tittar väldigt mycket på människors inställning till förändring, den är avgörande för hur väl man kommer lyckas i sitt arbetsliv framöver. Learnability är ett uttryck som vi pratar mycket om, förmågan att ta eget ansvar för att utvecklas och själv se till att man är anställningsbar över tid. Generellt sett tycker jag att våra konsulter har det där i sig, det finns en flexibel inställning till jobb och arbetsliv. Det är också något som våra kunder märker när det kommer människor från Manpower till deras arbetsplatser.

Med all din erfarenhet från Manpower, vilka råd kan du ge för att få ihop allt?
– Till arbetsgivare, ha en öppen inställning till nya digitala samarbetsformer och tveka inte att prova nya sätt att jobba. Ha tillit till att människor gör sitt jobb fast arbetsformen blir friare, men ha förståelse för att alla inte vill jobba flexibelt. Mycket handlar om vilken livsfas man är i, som småbarnsförälder har man andra prioriteringar och kan behöva fokusera på sin familj och inte ta datorn med sig hem och jobba på kvällarna. Till dig som söker jobb eller jobbar, acceptera att det är du som har ansvaret för hålla dig anställningsbar över lång tid. Många arbetsgivare lägger mycket resurser på att vidareutbilda sina anställda, men ytterst är det du själv som behöver ta det ansvaret. Var ärlig mot dig själv och var tydlig mot din arbetsgivare hur du vill ha det. Det finns plats för alla, oavsett om man vill leva ett friare jobbliv eller ha mer fasta rutiner.

Powered by Manpower

På den här sidan har vi samlat våra tankar kring ett flexibelt arbetsliv och vilka möjligheter vi kan erbjuda. Se även filmen om vilka förmåner du har som konsult på Manpower.

https://youtu.be/Tk3qzrX9Aqo

Tags: Manpower, rekryteringsföretag, bemanning, bemanningsföretag, Frågor & Svar, rekrytering, Trender, Arbetsliv

×