”Tack Salina för att du peppade mig när jag behövde det som mest”

Publicerat Jun 25, 2018 3:24:56 PM

Vägen till drömjobbet kan vara rak, men den kan också vara väldigt lång och krokig. Vi har pratat med Salomé Rosales och diskuterat jobbdrömmar, utbildning, vägval i livet och konsten att aldrig tappa energin och hoppet om att få det där jobbet man alltid velat ha.

Hej Salomé, berätta lite kort om dig själv!
- Jag är född i El Salvador i en stad som heter San Salvador och kom till Sverige som vuxen 1991. Först flyttade jag in hos min syster och hennes familj i Eskilstuna, sedan har jag bott på några olika platser i Sverige, oftast har mina flyttar hängt ihop med det jag pluggat. Jag har arbetat med många olika saker, men nu har jag till slut hittat mitt drömjobb.

Var börjar man för att komma in i det svenska samhället som nyanländ?
- Det är en ganska lång väg att gå innan man får en utbildning som motsvarar det som svenskar har som vuxit upp här. Först läser man på SFI för att lära sig allt grundläggande. Sen började jag med att läsa in grundskolan och kompletterade med yrkesgymnasium, en multimediautbildning med inriktning på media och spel.

Man måste ju försörja sig på något sätt också och jag har jobbat som väktare, montör på Scania, på McDonalds och städat vid sidan av det. 2009 bestämde jag mig för att plugga till sjuksköterska och jobbade också som det i 5 år.

Men det var inte vården du till slut drömde om att jobba i?
- Nej jag hade alltid haft andra drömmar. Kanske de började redan som liten när jag var galen i att rita, jag ritade jämt. Pappa var konstruktör och jag satt ofta utanför hans kontor på en sten och ritade av saker jag såg när jag väntade på att han skulle sluta. Många olika typer av stora maskiner minns jag. Kanske det kommer därifrån, att jag alltid drömt om att arbeta med något skapande.

Så, vad blev det till sist?
- Det blev byggnadsingenjör till slut, som CAD-konstruktör med inriktning mot BIM, som betyder Building Information Model. 2 års studier vid Yrkeshögskolan i Kungsbacka. De flesta som får jobb efter börjar i byggbranschen eller på ett arkitektkontor.

Vi vet att det är en kunskap som blir allt mer eftertraktad. Var det enkelt att få jobb sen?
- Tyvärr inte så enkelt. Jag kom ofta till intervju men hade inte profilen de sökte, var det jag alltid fick höra. Minst 20 intervjuer har jag varit på och jag har nog sökt 500 jobb, kanske 1 000. Minns inte riktigt. Man tappar räkningen till slut. Men jag tänkte att det inte kan vara något fel på mig som person, så jag kämpade vidare och sökte jobb efter jobb. Till slut ska det väl gå tänkte jag.

Och det gick – till slut?
- Ja till slut fick jag jobbet jag ville ha. Jag letade jobb som konsult på Manpower och fick så småningom kontakt med Manpower Matchning i Kista, och det var precis den där sista hjälpen jag behövde. Jag har helt nyligen börjat jobba på Lovön samverkan AB. Ett italienskt företag där vi pratar engelska på jobbet, så miljön är internationell med människor med olika bakgrunder från olika länder. Det kanske var det som gjorde att de vill anställa en person med en lite annorlunda bakgrund som jag har.

Jag är jätteglad för det här jobbet och jag vill särskilt lyfta fram och tacka Salina Tukue som varit ett jättefint stöd hela tiden och peppat mig. Det var dagar som jag känner att ingenting fungerade i Sverige och jag träffade Salina precis i rätt tid. Hon gav kraft och hjälpte mig att lyfta fram mina egenskaper och öka mitt självförtroende. Hennes energi och att hon trodde så hårt på mig var det jag behövde. Manpower har verkligen uppmuntrat mig att komma fram och det är jag tacksam över.

Vi ville även prata med Salina på Manpower Matchning i Kista och höra hur hon upplevt mötet med Salomé.

Salina Tukue – Manpower

Hej Salina, vad minns du från din första kontakt med Salomé?
- Först vill jag bara rikta ett stort tack till Salomé för att vi har fått vara med och jobba med hennes omställning, Salomé har slagit oss alla med häpnad. Sen vill jag säga att hon lade grunden till det här själv för länge sedan. Vi har bara varit med i slutet och hjälpt till lite.

Men jag minns en kunnig och trevlig person, som var fast besluten att lyckas. Jag minns även att hon var väldigt trött på att söka jobb, men helt öppen för nya tankar och nya perspektiv.

Vad gjorde ni för att stötta henne i sitt jobbsökande?
- När det gäller Salomé så riktade vi om allt i hennes jobbsökande till just den bransch hon sökte jobb i. Vi gjorde en kompetensinventering, höll individuella samtal och tränade på intervjuer och återkoppling – bland annat. Det handlade mycket om att stärka allt bra som redan fanns inom henne. Men också ge henne en mycket bredare förståelse för hur ett företag tänker som behöver tillsätta en tjänst. Man kan säga att vi lärde henne tänka som en rekryterare, fast om sig själv.

Salomé kom med blommor och choklad till kontoret, hur känns det när man hjälpt någon att få sitt drömjobb?
- Jag har ju läst det fina som Salomé har sagt och blir jätterörd såklart. Jag känner stor ödmjukhet. Skälet till att jag jobbar med arbetsmarknadsfrågor är att få vara med och bidra med perspektiv, både när det går bra och dåligt. Med det vi gör bidrar vi både till individer och samhället. Ett nytt jobb påverkar inte bara en person utan en hel familj och ett område runtomkring. Men det korta svaret är såklart: det känns jättebra.

Vilka råd kan du själv ge till människor som har en liknande historia som Salomé?
- Jobbsökande är ett jobb i sig. Det är viktigt att sätta mål för sig själv, så man får konkreta saker att uppnå och hela tiden är handlingsorienterad. Det är viktigt att stänga ute alla nejsägare. Negativa känslor kring sitt jobbsökande kan man visa hos oss, men lägga bort dem i andra sammanhang. Och om man fastnar så försöker man aktivt lösa problemet. Alla har kompetensdrivaren inom sig, det gäller bara att hålla den stark och aktiv.

Vi går tillbaka till Salomé som får avsluta vår intervju.

Vilka råd har du till människor som söker jobb?
- För mig är det så att jag alltid har vetat vad jag kan, jag har alltid känt mig säker på mig själv. Men visst kan det vara tufft att söka många jobb och känna att man aldrig får chansen. Man får aldrig tappa förhoppningen. Du måste också ha en plan för dig själv som du håller fast vid och hela tiden arbeta för att utveckla ditt nätverk. Till slut går det!

Omkring 6 000 personer har tagit steget till ett nytt jobb genom Manpower Matchning. Är du intresserad av att gå programmet Stöd och Matchning hos Manpower Matchning? Då behöver du först ta kontakt med din handläggare på Arbetsförmedlingen, som bedömmer och beslutar om du har behov av Stöd och Matchning och Manpower matchning. Du är välkommen att läsa mer om Manpower Matchning bakom länken här.

Tags: Manpower, Manpower Matchning, nytt jobb, rekryteringsföretag, bemanning, bemanningsföretag, Inspiration, jobb, Jobbintervju, rekrytering

×