Tänk på det här när du skriver ditt CV

Publicerat Aug 20, 2019 12:00:25 PM

1. Håll ditt CV logiskt och enkelt

Tänk på att de flesta arbetsgivare får flera CVn om dagen, därför är det extra viktigt att hålla ditt CV kort och koncist men så pass matnyttigt att arbetsgivaren får en bild av dig på kort tid. Strukturen på ditt CV kan variera, men ett antal punkter är obligatoriska:

- Ditt namn, adress, telefonnummer, epost och länk till ditt LinkedIn-konto

- Profil (En kort sammanfattning om dig själv och dina målsättningar)

- Arbetslivserfarenhet

- Utbildningar

- IT-kompetenser

- Språkkunskaper

- Övriga meriter (Till exempel körkort, föreningsuppdrag och liknande)

Det finns dessutom tre typer av vanliga CV-strukturer:

Kronologiskt – du börjar med din senaste anställning och fortsätter sedan med din näst senaste och så vidare. Samma sak med utbildningar.

Tematisk – du delar in dina anställningar under branscher. Detta förutsätter såklart att du har erfarenhet från flera olika.

Funktionellt – fokuserar på färdigheter du fått antingen på jobbet eller privat och grupperas utifrån färdighetens tema.

2. Anpassa efter jobb

En god idé är att skräddarsy ditt CV till den tjänst du söker. Lyft bort onödiga meriter som inte gynnar dig för just detta jobb och lyft istället fram de som gör det. Rada inte bara upp tjänster – definiera rollen kort också. Allt för att visa att just du är perfekt för jobbet.

3. Håll dig borta från floskler och onödiga utsmyckningar

Försök att inte hamna i “många bollar i luften-träsket”, hitta just de formuleringarna som definierar dig och faktiskt säger något om dig som person. Det handlar om att sticka ut i mängden, på ett bra sätt. Rensa även bort meriter som inte tillför något – en silvermedalj i längdhopp från grundskolan i alla ära, men det hör inte hemma i CV:et.

4. Slarv-check

Du har säkert hört det förut men slarv och stavfel har inte heller någon plats i ditt CV. Ett litet stavfel kan lätt sänka helhetsintrycket av dig, även om alla gör fel ibland. Låna ett par extra ögon och be någon korrekturläsa ditt CV för att vara helt säker på att det är fritt från stavfel, känns begripligt och snyggt.

 

För mer tips om hur du skriver ett träffsäkert CV, gratis mallar och inspiration kring det personliga brevet, ladda ner vår ansökningsguide gratis här:

Ladda ned din CV-guide här

 

Stort lycka till!

Tags: Tips

×