Tillbaka till jobbet – så hittar du motivationen efter ledigheten

Publicerat Jan 12, 2021 11:10:21 AM

Att gå från lata dagar i soffan till fullt fokus på arbetet är tufft för de flesta, särskilt i år då hemarbetet fortsätter för många. Men med några enkla knep hittar du snabbt motivationen igen! Vi guidar dig till tipsen och rutinerna som förenklar jobbstarten efter långledigheten.

Att vara omotiverad och trött behöver inte nödvändigtvis betyda att man inte gillar sitt jobb. Det är snarare mänskligt att vi känner oss lite ofokuserade när våra dagar helt plötsligt ändrar karaktär och vardagen gör entré igen. Vi har listat några tips på hur du hittar arbetslusten efter ledigheten och gör övergången så smidig som möjligt.

Mjukstarta

Detta gäller både på jobbet och privat. Om du har möjlighet, arbeta inte hela arbetsdagar den första veckan, utan försök gå lite tidigare eller ta längre lunchpauser. Efter jul och nyår är det även många som rivstartar med träning igen efter några veckor av slappande. Var snäll mot dig själv – att rivstarta med både jobb och träning blir lätt för mycket.

Blicka framåt och sätt mål

Det är enkelt att fastna i negativa tankar och muttra över att ledigheten är slut. Försök istället att blicka framåt genom att sätta mål som du vet kan sporra dig. Det kan vara såväl ett privat mål som ett jobbmål, alltifrån att ta tag i en gammal hobby till att göra upp en plan hur du vill utvecklas på jobbet.

Gör en att göra-lista

Det kan vara svårt att veta vilken arbetsuppgift man ska ta tag i först efter en lång ledighet när även den enklaste uppgiften känns svår att klara av. Genom att göra en lista blir det enklare att prioritera bland de uppgifter som ska lösas. Dessutom känns det som bekant väldigt tillfredställande varje gång man kan bocka av något från listan!

Förläng helgkänslan

Bara för att ledigheten är slut betyder inte det att du behöver gå tillbaka till den grå vardagen, januarivädret till trots. Varför inte planera in roliga (men coronavänliga) aktiviteter, så att du har något att se fram emot? Ett träningspass med en vän, en digital AW eller ett riktigt ambitiöst långkok är exempel på enkla sätt att förlänga ledighetskänslan.

Nya, goda vanor

Nyårslöften – lätta att sätta, svårare att hålla. Istället för att inleda året med ett alldeles för ambitiöst nyårslöfte kan det vara värt att försök lägga till en ny vana i vardagen, en vana som ger dig energi och som du mår bra av. Kanske något du påbörjade under ledigheten, som korta promenader varje dag? Försök att hitta det som gör dig glad och som samtidigt hjälper dig att hålla ångan uppe.

Tags: Jobba hemma, Inspiration, Hållbart arbetsliv, Arbetsliv

×