Vabruari utan jobbstress - våra bästa tips

Publicerat Jan 23, 2020 1:49:00 PM

Du har precis hunnit få upp farten på jobbet efter julledigheten och sen slår vabruari till med magsjuka, vattkoppor, scharlakansfeber, influensa och/eller förkylningar. Sjuka barn, ett berg av tvätt, en översvämmad mailkorg, tretton missade samtal och du har ingen aning om du kommer kunna vara tillbaka på jobbet imorgon eller om en vecka. Det kan vara svårt att koppla bort jobbet mentalt och det resulterar i att du upplever onödig stress. Här är våra tips på hur du undviker jobbstress i vabruari:

 

  • Låt det ta den tid det tar

Först och främst, landa i tanken på att den här perioden kommer att gå över. Ingen blir frisk snabbare för att du är stressad. Och att låta barnen gå tillbaka till förskola/skola innan de är helt friska straffar sig. Den där extra dagen hemma kan göra stor skillnad för hur de står emot nästa sjukdom som lurar på förskolan.

 

  • Autosvar på mailen

Autosvar är din räddare i nöden. Att mottagaren direkt får besked på varför ditt svar kommer att dröja underlättar för alla parter. Du slipper känna att du "bara måste svara på ett mail lite snabbt" som istället för att ta en minut utvecklar sig till ett komplicerat ärende som ger dig en massa onödig stress. Har du möjlighet att hänvisa till en kollega i brådskande ärenden – gör det i autosvaret.

 

  • Dela upp det

Är du själv frisk och har möjligheten att dela upp VAB-dagarna med en partner/närstående som en släkting, vän eller granne: gör det. Läs mer om hur det fungerar hos Försäkringskassan under ”vanliga frågor”.

 

  • ”Vobba”?

Har du äldre barn och ett flexibelt jobb funderar du kanske på att jobba hemifrån medan barnet är sjukt. Prata med din arbetsgivare om hur ditt företag resonerar kring att vobba. Kom ihåg att det kan vara svårt att jobba med full kapacitet när ens barn mår dåligt och behöver omsorg, kanske är det i slutänden bättre att fokusera på en sak i taget.

Tags: Tips

×