”Visa vilja och drivkraft, så lovar jag att resten kommer lösa sig”

Publicerat Feb 6, 2019 2:16:14 PM

På Manpower Matchning kan du som är inskriven på Arbetsförmedlingen få stöd och hjälp till ditt nästa jobb. Sedan starten i december 2014 har Manpower Matchning hjälpt över 6500 personer till nytt jobb. Vi har träffat Helen som arbetat som arbetsmarknadskonsult på Manpower Matchning för att prata om ungas utmaningar att komma in på arbetsmarknaden. Helens bästa råd till dig som är arbetssökande är att visa vilja och drivkraft.

 

 

vilja och drivkraft stöd och matchning Helen Eklid arbetar nu som rekryteringskonsult på Experis, men delade tidigare sin arbetstid mellan att vara arbetsmarknadskonsult på Manpower Matchning och konsultchef på Manpower.

 

Vilka är det som kommer till er på Manpower Matchning?
– Det är människor i alla åldrar med ganska olika förutsättningar. Men om vi pratar unga människor så kan det vara en person som har kommit till Sverige relativt nyligen och som har mycket att lära sig innan man är redo för arbetsmarknaden. Det kan också vara en ung person som egentligen har väldigt bra förutsättningar för att få jobb, men som själv inte riktigt förstår sina styrkor. Då blir vår främsta uppgift att stärka självkänslan och locka fram det som redan finns inom dem.

Du tänker på en särskild person nu?

– Ja jag tänker på en särskild person, vi kan kalla henne Anna. Men hon är egentligen ganska typisk för många unga personer vi träffar, som inte hunnit komma så långt i sitt arbetsliv. Anna hade läst en yrkesinriktad linje i gymnasiet till ett yrke som hon inte ville jobba inom. Man är ju ung när man söker till gymnasiet och längs vägen hinner många ändra sig och förstå bättre vad man egentligen vill jobba med. Eller vad man inte vill jobba med. Lite jobb i en stor matvarubutik hade hon också hunnit med, men arbetslivserfarenheten var inte så omfattande.

Att veta vad man inte vill göra är ju en start i alla fall …

– Ja precis, det är det ju. Men när man är ung och inte har hunnit prova på så mycket kan man vara vilsen. I Annas fall så behövde hon prata ganska mycket om vad som motiverar henne, diskutera vad hon gillar och ta sin tid. Det viktiga var att få igång tankarna så hon började bearbeta sina funderingar mer aktivt. Och när tankarna började formas till planer handlade det mycket om att få henne att tro på sig själv och se sitt eget värde.

Så mycket pepp, men också en del konkret stöd?

– Vi har en hel verktygslåda att gå igenom med dem som kommer till oss. Vi förbättrar cv:t och det personliga brevet, förbättrar den digitala närvaron och lär människor hur man söker jobb. Men också hur man kontaktar företag, hur man säljer in sig, hur man förbereder sig för intervjuer och sedan följer upp de intervjuer man gått på.

Vilka andra fördelar finns det med att få hjälp av Manpower Matchning?

– Att människor får tillgång till vårt nätverk. En ung person som kanske på sin höjd sommarjobbat och haft något vikariat efter gymnasiet har inget stort eget nätverk. Där kan vi verkligen göra skillnad. Det är en av de stora fördelarna med att låta oss coacha till nytt jobb, när vi kan matcha människor med vårt nätverk.

Kan vem som helst söka hjälp hos Manpower Matchning?

– Nej det är inte så det fungerar. En person som kommer till oss har ofta gått utan jobb ett tag och en arbetsförmedlare på Arbetsförmedlingen har bedömt att den här personen behöver lite extra stöd för att få jobb, eller hitta rätt utbildning.

Så för att få hjälp via programmet Stöd och matchning behöver det vara godkänt av en handledare på Arbetsförmedlingen. Sen behöver man själv välja företag som ska få hjälpa till, där Manpower Matchning är ett av flera alternativ som finns att välja mellan.

Vilka krav ställer ni på dem som kommer till er?

– Vi ställer samma krav som ställs i arbetslivet eftersom det är arbetslivet vi förbereder människor för. Det är ett hårt jobb att söka arbete och det krävs mycket energi och engagemang. Men det ger vi förutsättningar för – utifrån kandidaternas olika behov såklart. Anna som jag tagit som exempel gjorde precis det som vi förväntar oss att man ska göra. Kom alltid till alla möten, genomförde det vi kom överens om, var lojal och gav ett jättebra intryck. För mig var det enkelt att se hur fint hon skulle fungera ute hos en arbetsgivare.

Hur gick det sedan för Anna?

– Hennes stora chans kom strax innan semestern i somras. Jag fick en förfrågan från en kund i Borlänge som behövde en receptionist, och det var bråttom. Jag skickade över Annas cv och bokade intervju. En intervju som gick bra och hon kastades rakt in i jobbet. Nu var det skarpt läge, men jag kände att vi tillsammans hade jobbat upp självförtroendet så bra att jag aldrig var orolig, jag var helt säker på att det skulle gå bra.

Vi som är konsultchefer ägnar en hel del av vår tid till att hälsa på våra uthyrda konsulter och det var så kul att se henne lysa upp och känna hennes iver att visa runt mig på hennes nya arbetsplats.

Du som träffat så många unga jobbsökande, har du några tips?

– Allt börjar med cv:t. Satsa på att göra det bra. Jag vet att många unga tycker det är svårt eftersom man inte hunnit göra så mycket. Men tänk igenom vad du gjort, det kan vara ideellt arbete i någon idrottsförening, något intressant skolprojekt, du kanske har suttit barnvakt, du kanske har en egen häst eller lägger mycket engagemang i någon sport.

Tänk på allt du kan komma på som ger mig som rekryterare en bra bild av dig, en person som har ett starkt engagemang och en vilja att göra saker. Viljan att lära sig och utvecklas är ju själva grunden och den egenskapen kommer du behöva hålla kvar genom resten av ditt arbetsliv. Så visa vilja och drivkraft, så lovar jag att resten kommer lösa sig.

 

Vi är fortfarande mitt i vintern, men om bara en månad börjar många företag planera för hur man ska lösa bemanningen för sommaren. Här hittar du en massa bra tips för hur du söker jobb. Och här kan du läsa mer om Manpower Matchning.

Tags: Inspiration

×